Objavte s deťmi ich hudobný talent

Objavte v deťoch talenty už v rannom veku. Talenty sú veľká téma. Myslím si, že ak človek objaví svoj talent, môže prežiť šťastnejší život, pretože ho často pretaví aj do svojej profesie.

Tu nebudeme hovoriť o talentoch všeobecne, budeme hovoriť o hudobnom talente detí.

Keď začnem hrať na klavíri u nás v Centre na kurze Herňa Montessori,  malinké 1-3 ročné deti spontánne pribehnú a začnú sa pripájať. Rodičia ich slušne upozornia, aby ma nevyrušovali. Keď zistia, že zámerom je, aby deti so mnou hrali tak ako dokážu, sú väčšinou prekvapení, čo z detí vychádza. Niektoré sa uvoľnia a idú do vášnivej improvizácie, niektoré nesmelo jedným prštekom. Pre niektoré deti je to prvý kontakt s klavírom a ja som šťastná, keď ich nadšenie a schopnosť rodičia odhalia a podporujú ich v tvorbe hudby aj tanca.

Ako na to? Jednoducho. V rannom veku ich nechajte spontánne objavovať. Nemusíte ihneď kupovať všetky hudobné nástroje. Ak nemáte doma hudobné nástroje, nechajte ich vonku búchať palicou rôznych povrchoch, ukážte im aký zvuk vytvoria na zábradlí drevenou paličkou.

Montessori pedagogika hovorí o senzitívnych fázach – obdobiach, v ktorých je dieťa schopné naučiť sa s ľahkosťou a radosťou určitú zručnosť. Ako zistím, že dieťa má senzitívnu fázu na zvuky a rozvoj sluchu?

Dieťa bude brať do rúk predmety a búchať na rôzne povrchy. Bude testovať aký zvuk vytvára. Pokiaľ tomu my, dospelí, nerozumieme, môžeme si myslieť, že je to nevhodná hra. Pokiaľ v herni zbadáme dieťa, ktoré búcha detským kladivkom namiesto na hračku napríklad na sklo, nezakážeme mu búchať, ale navrhneme inú, bezpečnejšiu alternatívu a dáme mu napríklad drevenú varešku a hrniec. Alternatívu navrhneme preto, aby si neublížilo a niečo nerozbilo. Nechajme deti experimentovať so zvukmi.

Ak máte doma staršie deti a zdedili ste gitaru, alebo ste kúpili detský klavír, nechajte ho na viditeľnom mieste a neodkladajte do šuplíka. Dieťa príde spontánne a bude experimentovať. Alebo si sadnite za klavír a hrajte. Nemusíte vedieť hrať, pozrite sa na to detskými očami. Dieťa si sadne a hrá. Nemá v sebe ten blok, čo si kto o jeho tvorbe myslí. Ten získa až od nás dospelých, keď budeme dieťa napomínať, opravovať, posudzovať a mať k jeho hre vtipné poznámky.

Inšpirácia, akú hudbu môžete doma pustiť deťom ku hre:

https://www.youtube.com/watch?v=U_gtzGSNcCI&t=676s

https://www.youtube.com/watch?v=Yws1iDqFEfE

Verím, že hudba upokojuje nielen deti, rozžiari aj lieči, či už je relaxačná alebo energická, ktorá nás spontánne roztancuje.

Prajem Vám, aby ste vy aj vaše deti objavili svoje talenty

Katka Lahová

Menu