Deň „D“ pre Centrum Múdre sovy

To už naozaj prešlo toľko rokov ?  

Dnes sa končia letné prázdniny a pre nás sa končí aj päťročná história v Centre na Zelenej, kam ste tak radi chodili.
Život je zmena.


Ako to celé začalo?

Začínala som sama v MC Mostík, pamätáte? Keď sa mi v roku 2013 narodili dvojčatá, zavolala mi Martina Harazinová, že by chceli chodiť ku mne na Montessori kurz s partiou kamošiek s deťmi. Bola som doma na materskej a nechcela som odchádzať od detí. Zdalo sa mi však úžasné, že ľudia majú záujem inšpirovať sa Montessori pedagogikou. Rýchlo bolo rozhodnuté. V obývačke som vypratala všetky suveníry a krištáľ čo zostal po starých mamách a do políc poukladala rôzne farebné drevené hračky, ktoré sa vtedy ešte nedali ľahko kúpiť. V kuchyni som spravila rôzne kútiky na mokré aktivity a varenie. Začali k nám domov chodiť deti a náramne sa nám to všetkým páčilo. Chodili k nám, keď mali jeden a pol roka. Dnes majú 10. Práve som našla ich fotky a prepadla ma nostalgia. 


Nebola som podnikateľka, nemala som ani web, ani peniaze na investovanie.

Keď v roku 2017 moje dvojčatá povyrástli, chcela som zase začať robiť kurzy pre deti. Myslela som si: „Tak do roka si nájdem priestor …“. A hneď, keď som uvidela prvý priestor na Zelenej, bolo to jasné. Cítila som sa tam veľmi príjemne, presvetlený, vzdušný priestor s výhľadom na zeleň ma dostal. Bolo treba konať. Bol august 2017 … . A o mesiac sme už začali robiť kurzy. 

Nebola som podnikateľka, nemala som ani web, ani peniaze na investovanie. Mala som však presvedčenie, že to má zmysel. Veľa pomôcok som zobrala z domu, aj nábytok. Využívala som barter – kurz „Výchova bez porazených“ som vymenila za prvý web, tábory som vymieňala za propagáciu a marketing. Prvý rok bez výplaty, postupne som však vytvorila tím šikovných ľudí, ktorí chceli spolu so mnou robiť dobré veci.  


Má to ďalej zmysel? 

Teraz, po piatich rokoch, musíme náš priestor na Zelenej opustiť. Áno. Priestor je na predaj.  

Nie, nie je náš. Ukončili nám zmluvu o prenájme. Musela som si položiť otázku. Ako ďalej? Prešla som všetky možnosti nových priestorov v meste. Všetko škaredé, nevyhovujúce a likvidačne drahé. My predsa nemôžeme našim rodičom, maminám na materskej zvýšiť cenu o 50 percent! Čo s tým? Znížiť náklady je už nemožné. 

Má to ďalej zmysel? 

Túto otázku som si kládla stokrát. 

Čo bude ďalej?


Deň „D“

Dnes je čas opustiť staré a prijať nové okolnosti. Panta rhei – všetko plynie. S otvorenou mysľou som intuitívne chodila ulicami a hľadala nové hniezdočko pre Sovy. Nejako ma kroky zaviedli do štúdia Loca, vedľa Kauflandu v Radvani.

Prešla som si v tichosti priestor, pôsobil prijemne a moderne. Je svetlý aj vzdušný. A dostala som nápad. Chceli by tu aj naše aktivity? Myslím si, že najlepšia cesta je spájať sa a spolupracovať s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. Pomáhať si v podnikaní aj propagácií, využívať barter. Veľa malých podnikateľov kríza položila na lopatky, no ja nechcem, aby niečo čo som budovala 5 rokov, zaniklo. Stretnutie v Loca dopadlo príjemne, sú otvorení novým aktivitám v tomto priestore a predpoludnia majú pre nás voľné. Od septembra si môžete dať, popri našich kurzoch, osviežujúce limonády v príjemnej kaviarni štúdia Loca. 

Dnes začíname novú éru a tešíme sa na stretnutia v novom hniezdočku pre Múdre Sovy. Prídete nás pozrieť na nové miesto?

Menu